call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Grijze ronde spiegel

Doe-het-zelf montagetips om een spiegel op te hangen

Handige montagetips om zelf je spiegel op te hangen op de gewenste plek!

Het zelf ophangen van een spiegel lijkt misschien heel spannend maar het is heel goed te doen door middel van zelfmontage. Wij geven je dan ook graag een aantal doe-het-zelf montagetips om een spiegel op te hangen. Het zelf monteren heeft als mooie bijkomstigheid dat dit aanzienlijk scheelt in de kosten aangezien je hier een besparing hebt doordat er geen extra montagekosten bijkomen.

Onze spiegels leveren wij zonder omlijsting. De eventuele afbeeldingen op onze foto’s zijn puur ter inspiratie.

Spiegels met plat poly geslepen randen zijn uitermate geschikt om zonder omlijsting op te hangen. De randen zijn dan mooi strak en glad afgewerkt.

Het is de trend van nu om je spiegel als eyecatcher in je interieur te etaleren. De onderstaande montagetips zullen je helpen de juiste keuze te maken.

Welke montagemogelijkheden zijn er voor een spiegel?

Uiteraard zullen er genoeg andere montagemethodes zijn maar wij kiezen ervoor de meest effectieve opties toe te lichten.

Onderstaand hebben wij de volgende opties en geven wij je graag de aanvullende montagetips;

De spiegel ophangen met spiegellijm

Het belangrijkste is dat je altijd kiest voor een lijm die geschikt is om een spiegel mee op te hangen. Let er dan goed op dat er een vermelding op de verpakking moet staan van de betreffende lijm. Als je toch kiest voor een product waarop geen specifieke vermelding staat aangegeven, daar loop je het risico dat de kit of lijm op den duur de verzilverde laag van je spiegel aantast.

Ons advies zou zijn om te kiezen voor het hoogwaardige product Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm.

Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm
Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm

Het mooie van deze spiegellijm is dat de lijm heel simpel aan te brengen is op een vetvrije ondergrond van bijvoorbeeld metaal, glas, hout en keramische tegels.

Let wel op dat dit een definitieve montagemethode is en hiermee de spiegel niet demontabel is. Je kan de spiegel dan niet meer verplaatsen of meenemen als je bijvoorbeeld gaat verhuizen.

Onze klanten zijn erg tevreden over dit product want het hecht snel en is betrouwbaar in sterkte. Het is wel belangrijk dat je een draagkrachtige ondergrond hebt wat het gewicht van de spiegel kan dragen.

Als je onderstaande montagetips volgt dan hangt je spiegel in een handomdraai:

 • Koop een eenvoudig kitpistool waar je de lijmkoker inschuift.
 • Breng op de achterzijde van je spiegel verticale banen aan (dikte van de banen 2-3mm).
 • Het aanbrengen van de lijm doe je op de achterzijde in verticale lijnen, met een tussenruimte van 10cm.
 • Door het in verticale lijnen aan te brengen voorkom je dat er vochtigheid op de lijmlaag blijft liggen, bijvoorbeeld bij een spiegel in de badkamer. Op deze wijze heb je vele malen langer plezier van de spiegel op maat! 
 • Het eventueel verschuiven van de spiegel is na het lijmen tot ongeveer 2 minuten mogelijk. 

Als je het mooier vindt om de aansluiting tussen bijvoorbeeld spiegels onderling of de ondergrond rondom af te dichten om bijvoorbeeld vochttoetreding achter de spiegel te voorkomen, dan kan dit het beste plaatsvinden, nadat de spiegellijm is uitgehard (ca. 1 á 2 weken). 

Om je nog verder op weg te helpen tref je hieronder een link naar een instructiefilm:

Op YouTube heeft Glaswebwinkel een heel handig instructiefilmpje gepost. Dit is een exacte weergave hoe dit in zijn werk gaat.

De spiegel ophangen met een spiegelophangset

Mocht je het plan hebben om je spiegel t.z.t. te verplaatsen en eventueel te hergebruiken dan is deze spiegelbevestiging daar uitermate geschikt voor. Deze set is er in verschillende types.

ED08 spiegelmontage set
Spiegelmontageset

Wij hebben hiervoor het type ED08, ED16 en ED26 in onze shop verkrijgbaar. Het type wat jij nodig hebt om je spiegel mee te bevestigen hangt af van de m2 omvang van je spiegel. Het monteren en bevestigen met de spiegelmontage set is eenvoudig uit te voeren. Is je spiegel niet groter dan 0,8m2 dan adviseren wij het type ED08. Het type ED16 is geschikt voor spiegels tot 1,6m2. Mocht je een spiegel hebben die tussen 1,6m2 en 2,6m2 is dan heb je het type ED26 nodig.

Het mooie van deze toepassing is dat de spiegel met deze set niet strak tegen de muur komt te hangen, de spiegel is nadien te verplaatsen en er hierbij een spiegelverwarming achter gemonteerd kan worden.

Het monteren van de montageset gaat op de volgende wijze;

 • Bevestig de twee ijzeren plaatjes met haak op de achterkant van de spiegel (met de zelfklevende plakkant van de plaat).
 • Op de muur bevestig je de witte excentrische ringen (excentrisch om een kleine correctie te kunnen doen), met schroeven op de muur.
 • Dan zijn er twee zwarte rubbertjes (en/of de twee witte kunststof blokjes) die voorzien zijn van een plakkant. Deze worden op de achterkant spiegel aangebracht om de spiegels onderaan dezelfde afstand tot de muur te geven. Op deze manier zal de spiegel niet kantelen of extreem naar voren hangen.
 • Na dit alles te hebben gedaan hang je de spiegel op de witte ringen (met de aangebrachte plaatjes).
 • Mocht je extra zekerheid willen hebben dan verlijm je met de Mirrorfix Spiegellijm de randen van de twee ijzeren plaatjes, die op de achterkant van de spiegel zijn aangebracht, met de spiegel. Op deze manier heb je een extra borging zodat de ijzeren elementen nooit los kunnen komen van de spiegel.

De spiegel monteren met dubbelzijdig tape

De optie met spiegeltape is alleen geschikt voor droge ruimtes en de kleinere formaten spiegels.

Het spiegeltape is net zoals de spiegellijm geschikt voor spiegels en toepasbaar voor een definitieve spiegelbevestiging. Je krijgt de spiegel dus niet meer van de muur. Ook hierin het advies om te kiezen voor speciaal spiegeltape.

Wij geven je onderstaand montagetips hoe dit in zijn werk gaat met dubbelzijdig spiegeltape dubbelzijdig;

 • De tape plak je in verticale banen dus van boven naar beneden met een tussenruimte van 10 cm.
 • Let er wel op dat de ondergrond het gewicht van de spiegel kan dragen. 
 • De rollen spiegeltape zijn er in 3 varianten qua lengtes; 5, 10 of 66 meter.

Je vraagt je wellicht af wanneer je voor de lijm of tape kiest? Dit verschil zit hem in de aanhechting tijdens het plakken. De tape plakt meteen en de lijm heeft iets langer nodig om te hechten waarbij het nog mogelijk is de spiegel te verschuiven.

De spiegel monteren met montageprofielen

De spiegel montageprofielen zijn uitermate geschikt om grotere spiegels aan de wand te bevestigen, waarbij het grote voordeel is dat de spiegels en profielen demontabel zijn, dus wil je de spiegels verplaatsen dan kan dan eenvoudig.

Het monteren van spiegel montageprofielen gaat op de volgende wijze;

 • Zaag de spiegel montageprofielen op de gewenste lengte.
 • Boor gaten in de profielen en bevestig ze (waterpas) aan de muur. Het advies is om, per profiel, minimaal twee gaten van 4 mm te boren, op 50 mm van de zijkant.
 • Teken de positie van de boorgaten af op de muur en boor vervolgens gaten van 6 mm gaten in de muur.
 • Gebruik passende en stevige pluggen en schroeven, om de profielen waterpas aan de muur te monteren.
 • Voorzie het onderste profiel van beglazingsblokjes waarop de spiegel kan rusten.
 • Steek de spiegel schuin in het bovenste profiel, vlak tegen de muur en laat de spiegel vervolgens in het onderste profiel zakken. Bevestig aan het uiteinde van beide profielen de eindkapje.

Mocht je een strakke spiegelmaat bepaald hebben en je wilt dat zowel de spiegel inclusief de montageprofielen precies passend zijn, trek dan 24 mm van de hoogte af, als je de spiegel besteld.

Aanvullende benodigdheden (niet bijgeleverd): boormachine, zaag, waterpas, schroeven en pluggen.

Tot slot…..

Wij hopen met de bovenstaande montagetips wat meer inzicht te hebben gegeven wat de mogelijkheden zijn om je spiegel te monteren. Een spiegel is en blijft een mooi maar kwetsbaar product, dus zal de montage essentieel zijn. Mocht je na dit bovenstaande nog vragen hebben dan zijn wij natuurlijk altijd bereid om het mondeling toe te lichten, dus neem gerust contact op voor aanvullend advies.