call
Bel ons op 055 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Zilver gekleurde spiegel aan de muur

Spiegelmontage – hoe doe ik dat?

Wanneer je een op maat gemaakte spiegel koopt, ben je natuurlijk enthousiast om deze te installeren. Maar wat is nu de beste manier om een spiegel te monteren? In dit artikel belichten we diverse methodes voor spiegelmontage en leggen we stap voor stap uit hoe je deze toepast. We geven ook belangrijke tips waarop je moet letten bij het ophangen van een spiegel, zodat je gegarandeerd bent van een prachtig resultaat.

De optimale methode voor het ophangen van een spiegel

Bij Spiegelexpert.nl bieden we niet alleen op maat gemaakte spiegels aan, maar ook alle benodigde materialen voor spiegelbevestiging. Hier bespreken we vier populaire spiegelbevestigingstechnieken, gebruikmakend van het volgende materiaal:

Methode 1: Spiegel bevestigen met spiegellijm

Het gebruik van spiegellijm of spiegelkit biedt hier een perfecte oplossing voor. We adviseren om reguliere constructielijm of -kit te vermijden, aangezien deze producten zuren kunnen bevatten die de zilverlaag van de spiegel op termijn aantasten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom bevelen we Zwaluw Mirrorfix MS Spiegellijm aan, speciaal ontworpen voor het ophangen van spiegels. Dit product geniet grote tevredenheid onder onze klanten vanwege de snelle hechting en betrouwbare sterkte. Het aanbrengen van deze spiegellijm is zeer eenvoudig op uiteenlopende vetvrije oppervlakken, waaronder metaal, glas, hout, en keramische tegels. Hiermee is het mogelijk om je spiegel niet alleen aan muren te bevestigen, maar ook aan bijvoorbeeld binnendeuren of kastdeuren. Het is wel essentieel om ervoor te zorgen dat de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht van de spiegel te dragen. Houd er rekening mee dat het bevestigen van een spiegel met spiegelkit een permanente oplossing is; eenmaal bevestigd, kan de spiegel niet zomaar verplaatst worden, aangezien deze stevig vastzit.

Stappen voor het gebruik van zwaluw Mirrorfix MS Spiegellijm:

Toepassing van de spiegellijm:

Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm
 • Breng de Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm aan op de achterkant van de spiegel. Doe dit in verticale stroken met een dikte van ongeveer 2 tot 3 mm en houd een tussenruimte aan van 10 cm tussen elke strook.
 • Het verticaal aanbrengen van de lijm is belangrijk om ophoping van vocht op de lijm te voorkomen, vooral in vochtige omgevingen zoals bij badkamerspiegels.
 • Plaats de spiegel voorzichtig tegen de wand of de gekozen ondergrond, waarbij de lijmzijde de wand raakt.
 • Zorg ervoor dat je de spiegel minstens 2 minuten goed ondersteunt terwijl de lijm hecht. Controleer in deze tijd of de spiegel recht en op de juiste hoogte hangt.
 • Na 2 minuten zal de lijm beginnen te hechten en is het niet meer mogelijk om de spiegel te verstellen.
 • Mocht je de noodzaak zien om de randen tussen de spiegel en de muur of tussen meerdere spiegels af te dichten om vochtinfiltratie te voorkomen, doe dit dan 1 tot 2 weken na het aanbrengen van de lijm. Dit tijdsbestek zorgt ervoor dat de lijm volledig is uitgehard voordat je de afdichting aanbrengt.

Bekijk ook onderstaande instructievideo over het monteren van een spiegel met spiegellijm

Methode 2: Spiegel bevestigen met spiegeltape

Het gebruik van dubbelzijdige spiegeltape is bijzonder effectief voor het ophangen van kleinere spiegels, zoals een toiletspiegel op een gladde tegelwand. Net als bij spiegelkit, biedt spiegeltape een permanente bevestigingsoplossing, waardoor de spiegel stevig vastzit aan de muur en niet gemakkelijk verwijderd kan worden.

Voor optimale resultaten wordt aangeraden om specifiek ontworpen dubbelzijdige spiegeltape te gebruiken. Deze tape is verkrijgbaar bij Spiegelexpert.nl en kan besteld worden in rollen van verschillende lengtes, waaronder 5, 10 en 66 meter, afhankelijk van de omvang van je project.

Hoe bevestig je een spiegel met spiegeltape?

Toepassing van spiegeltape:

Dubbelzijdig spiegeltape
Dubbelzijdig spiegeltape
 • Maak de ondergrond waar je de spiegel wilt ophangen en de achterkant van de spiegel goed schoon, vetvrij en droog.
 • Plak de spiegeltape in verticale banen (dus van boven naar beneden) op de achterzijde van de spiegel, zorg voor tussenruimtes van ongeveer 10 cm.
 • Als alle banen zijn aangebracht dan verwijder je de strip op de achterkant van de tape. Druk de spiegel op de gewenste plek tegen de wand.

Onderstaande instructievideo laat zien hoe spiegelbevestiging met spiegeltape in zijn werk gaat:

Spiegellijm of spiegeltape, wat is beter?

Zoals eerder vermeld, is spiegeltape ideaal voor het vastmaken van kleinere spiegels. Voor grotere spiegels raden we aan om altijd spiegelkit te gebruiken, eventueel in combinatie met spiegeltape, maar nooit spiegeltape op zichzelf. De beslissing om spiegellijm of spiegeltape te gebruiken hangt vaak af van persoonlijke voorkeur. Spiegeltape biedt het voordeel van directe hechting aan de muur, wat betekent dat je de spiegel meteen stevig vast hebt zonder extra ondersteuning. Dit vereist wel nauwkeurigheid bij het aanbrengen, omdat je de spiegel correct en op de juiste plek moet plaatsen in één poging. Spiegellijm daarentegen, geeft je ongeveer 2 minuten de tijd om de positie van de spiegel aan te passen, mocht deze niet precies recht hangen. Op de lange termijn biedt spiegelkit een sterkere hechting en werkt het beter op verschillende ondergronden.

Methode 3: Spiegel ophangen met een spiegelmontage set

De eerder genoemde technieken voor het bevestigen van spiegels zijn zowel simpel als effectief, maar ze hebben een belangrijk nadeel: eenmaal opgehangen, is het verplaatsen van de spiegel niet meer mogelijk. Als je flexibiliteit wilt behouden en de mogelijkheid wilt openhouden om je spiegel in de toekomst te verplaatsen, dan is een blinde montage met behulp van een spiegelmontage set een ideale keuze. Een groot voordeel van deze bevestigingsmethode is dat je de spiegel kunt verplaatsen en dat deze niet direct tegen de muur aan zit. Dit biedt ruimte voor het eventueel toevoegen van spiegelverwarming aan de achterkant.

We bieden verschillende types spiegelmontage sets aan, afhankelijk van de grootte van je spiegel:

 • Type ED08: Geschikt voor spiegels tot 0,8 m²
 • Type ED16: Geschikt voor spiegels tot 1,6 m²
 • Type ED26: Geschikt voor spiegels tussen 1,6 en 2,6 m²

Hoe monteer je een spiegel met een spiegelmontage set?

Toepassing van de spiegelmontage set:

ED08 spiegelmontage set
Spiegelmontageset
 • Bevestig de twee ijzeren plaatjes met haak op de achterkant van de spiegel (met de zelfklevende plakkant van de plaat).
 • De witte ringen bevestig je met schroeven op de muur
 • Dan zijn er twee zwarte rubbertjes (en/of twee witte kunststof blokjes) die voorzien zijn van en plakkant. Die breng je op de achterkant van de spiegel aan. Hiermee zorg je dat de spiegel over de gehele oppervlakte dezelfde afstand tot de muur heeft
 • Tot slot hang je de spiegel op de witte ringen (met aangebrachte plaatjes).

Voor extra stevigheid kun je de Mirrorfix Spiegellijm gebruiken om de randen van de ijzeren plaatjes aan de achterkant van de spiegel vast te lijmen. Dit zorgt ervoor dat de ijzeren delen stevig vastzitten aan de spiegel.

Door de onderstaande instructievideo te bekijken kan je zien hoe eenvoudig de spiegelmontage set wordt aangebracht:

Methode 4: Spiegel monteren met montageprofielen

Onze montageprofielen voor spiegels zijn ook ideaal voor het ophangen van grotere spiegels. Een voordeel van deze bevestigingswijze is de demonteerbaarheid van de profielen. Dit maakt het mogelijk om de spiegel met gemak te verplaatsen en de profielen opnieuw te gebruiken op een andere locatie.

Als je een specifieke maat voor je spiegel hebt en je wilt dat de spiegel, inclusief de montageprofielen, perfect past, vergeet dan niet om 24 mm van de totale hoogte af te trekken bij het bestellen van een spiegel op maat.

Hoe bevestig je een spiegel met spiegel montageprofielen?

Naast de spiegel montageprofielen zelf heb je nog een aantal dingen nodig:

 • Boormachine
 • Zaag
 • Waterpas
 • Potlood
 • Schroeven
 • Pluggen

Een spiegel bevestigen met montageprofielen pak je als volgt aan:

 • Zaag de spiegel montageprofielen op de gewenste lengte.
 • Boor gaten in de profielen. Het advies is om per profiel minimaal twee gaten van 4 mm te boren, op ongeveer 50 mm van de zijkant.
 • Teken de positie van de boorgaten af op de muur en boor vervolgens gaten van 6 mm gaten in de muur.
 • Gebruik passende en stevige pluggen en schroeven om de profielen waterpas aan de muur te monteren.
 • Voorzie het onderste profiel van beglazingsblokjes waarop de spiegel kan rusten.
 • Steek de spiegel schuin in het bovenste profiel, vlak tegen de muur, en laat de spiegel vervolgens in het onderste profiel zakken.
 • Bevestig aan de uiteinden van beide profielen de eindkapjes.

Algemene tips voor spiegelbevestiging

 • Zorg dat de ondergrond sterk genoeg is om de spiegel te dragen.
 • Kies voor spiegels met geslepen randen voor een veilige en esthetische afwerking.
 • Neem de tijd voor een correcte installatie voor langdurig plezier van je spiegel.

Meer informatie nodig?

Voor meer informatie over de verschillende spiegelbevestigingstechnieken en advies, aarzel niet om contact op te nemen met Spiegelexpert.nl. We helpen je graag verder met gepersonaliseerd advies om jouw spiegel perfect te monteren.